Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i mars 2011 har ju Tyskland som bekant, bestämt sig för att avveckla den egna kärnkraften helt (tror att det ska va klart till år 2022). Det innebär en jätteutmaning för Tyskland och bland annat 200 miljarder euro investerade i förnyelsebar energi. Det är en femtedel av Tyskland försörjning som måste ersättas med andra energikällor för att täcka dagens energikonsumption.
Traditionellt har den mesta av Tysklands industri bestått av verstadsindustri, stora tunga valsverk som kräver en halv stads energiförbrukning, stål och kemiska produkter. Den sammanfattande bild som man fick i högstadiet av Tysklands industri; ett smutsigt, grått, energikrävande Rohr-område, stämmer till viss del även idag. Som världens fjärde största ekonomi har motorn i den tyska industrin sedan länge varit export av industrivaror. En industrimotor som minst sagt är energikrävande.
Sen Bundeskanslerin Merkel med regering beslutade att i snabb takt ersätta kärnkraften beslutades även att omvandlingen till förnyelsebar energi ska till viss del betalas genom ett påslag på energipriset. Till nästa år kommer detta påslag att fördubblas för att kunna finansiera utbyggnaden av till exempel vindkraft och solkraft. Enligt wikipedia (
http://de.wikipedia.org/wiki/Strompreis) är den genomsnittliga kostnaden för hushåll i Tyskland 25,7 cent per kWh, cirka 2,2 kr per kWh. I Sverige har jag för mig att en kWh kostar ungefär 1 kr. Vårt energipris som redan är högt kommer alltså höjas med ytterligare några cent. Hur klarar då de tyska företagen att fortfarande vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden? Jo, genom att de inte behöver omfattas av det extra påslaget på energipriset. Energikrävande företag (läs företag) blir subventionerade för att den tyska industrimotorn ska hålla igång.
Ända tills i veckan har tysklands befolkning omhuldat omvandlingen till förnyelsebar energi. Men nu hörs klagomål på ökade energipriser och att företagen slipper betala för utbyggnaden. Att hela kostnaden hamnar hos privatpersoner är det nu många som har börjat att ifrågasätta.
Trots ökade kostnader i dagsläget och minskad konkurrenskraft kan förändringen leda till något positivt. Till exempel att Tyskland som nation kan bygga upp en helt ny industri och bli världsledande inom förnyelsebar energi. Vilket i sin tur kan bidra med många positiva bieffekter. Oavsett hur det kommer gå så får vi börja förbereda oss på dyrare elpriser och det tyska folket måste inse priset av förnyelsebar energi.