söndag 22 juli 2012

Vi har hittat det!

Bageriet som bakar sitt eget bröd!

Den största skillnaden mellan tyska och svenska matvanor tycker jag än så länge är bröd. I tyskland äter man bröd till frukost, currywurst med pommes till lunch (nåja inte alltid kanske, lunchen är som den svenska typ) och sen bröd till middag på kvällen igen! Får de aldrig nog med bröd kan man tycka. Fast visst är det gott till frukostarna på helgerna med nybakade brötchen, småfranskor, croissanter och pain au chocolat. Så jag har börjat ta till mig den tyska frukostseden på helgmorgnarna. Det har utvecklats till en ganska mysig rutin faktiskt. När vi vaknar på lördagsmorgonen går vi ner på gatan där kvarterets loppis börjar. Sen går vi en sväng på loppisen och kollar in porslin, böcker,möbler och gamla cyklar innan vi går till bageriet som ligger precis i närheten. Där köper vi några brötchen och croissants, och i kiosken mitt över köper vi en Hamburger Abendblatt och en MOPO (den lättlästa dagstidningen till mig). Sen går vi hem igen och tar en lång lördagsfrukost.Helt underbart. Men, det bageriet är en bake-off. Inte för att det inte är gott där, men det är ju ungefär som när man fikar på starbucks, det är ju gott liksom eftersom det är sött men man tröttnar.  Men nu har vi alltså hittat ett riktigt bageri som bakar sitt eget bröd, på riktigt råvaror. Det är ett jättesött litet bageri som funnits där sedan 1958 och det mesta ur inredningen ser ut att vara kvar sedan dess. Dessutom verkar ägarna varit de samma genom tiderna. Två väldigt korta, väldigt gamla och väldigt söta gummor är bageriets konditorer. De har randiga ljusblå och ljusråsa förkläden utanpå sin vita uniform och charmigt stora glasögon a la 80-tal. Det märks att de är måna om sitt utseende och har förmodligen rullat upp håret på papiljotter samma morgon. Hur som helst blev jag helt  förälskad i det bageriet och tyckte redan på vägen hem innan vi ens hade smakat på våra brötchen, att det här bageriet var minnsann det bästa i hamburg. Och här ska jag minsann gå och köpa mina croissanter varje helgmorgon även om det tar mig 25 minuter. Med facit i hand; bullarna var mycket godare än de från bake-off:en och det är något visst med att äta hembakta småfranskor där den ena inte är exakt den andra lik och där croissanterna är gjorda för en person istället för de oversize-bakverken som brukar finnas på bake-off:er. Det återstår att se nästa lördagsmorgon om jag orkar gå de där 20 minuterna extra för att få färska, frasiga croissants. Jag tror det :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar