tisdag 26 juni 2012

Det tyska arbetslivet

Nu har jag jobbat 3 dagar på mitt nya jobb i Hamburg. Det är lite svårt att hinna med att förstå allt på tyska men känner redan nu under 3e dagen att jag förstår mer och mer hela tiden. Snart kanske jag till och med förstår allt som sägs. Däremot har jag hunnit snappa upp och förstå några tyska seder som jag tänkte dela med mig av. Den första tyska jobb-traditionen är att man till jobblunch äter Currywurst med curryketchup och pommes. Det har jag nämligen ätit till lunch 2 av de 3 dagar som jag arbetat där. Den andra tyska jobb-seden är att man mellan kl 11:45 - 13:00 var och när man helst möter en kollega säger: Måltid!. Ja, egentligen säger man ju Mahlzeit på tyska och det tog ett bra tag innan jag kom på att man vid lunchtid går runt och säger måltid till varandra. Men nu har jag fattat galoppen och när nån jag möter i korridoren eller på vägen till matkantinen säger måltid till mig så tackar jag och önskar detsamma. Den tredje jobb-seden som kanske skiljer sig lite från den svenska är att man på morgonen när man kommer till jobbet går runt till sina kollegor och säger God morgon och skakar hand med var och en av de som man jobbar med.

Lite klurigt kan det allt va innan man förstår hur man ska bete sig som en riktig tysk. Jag glömde nästan berätta om den kanske bästa jobb-traditionen; kl 13:15 varje dag kommer glassbilen till området där kontoret ligger och när den ringer i sin klocka springer alla ut, ner på gatan för att köpa två kulor glass. Stracciatella och Mascarpone.  



2 kommentarer:

  1. Hahaha!! Det var det roligaste jag har hört!! Skumma är de, de där tyskarna! (Skakar på huvudet..) "Måltid", inte ens "God måltid" eller något, det hade ju varit lite mer normalt. :P Hur passar currykorven och curryketchupen in i dina LCHF-matvanor? Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul? :) Överhuvudtaget passar inte den tyska maten med LCHF men man får helt enkelt peta undan alla kolisar på tallriken och när det inte går blundar man.

      Radera