måndag 21 maj 2012

Gustaf V:s festfisk

Det finns ingen godare festfisk än Gustaf V:s. Här kommer receptet på den goda fiskrätten och på en underbart god rabarberpaj.




Gustaf V:s Festfisk
Ingredienser 4 pers
8 filéer rödtunga eller spätta
1 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 lagerblad
2 persiljekvistar
1-2 fiskbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
4 msk smör
4 msk färskriven ost av schweizertyp
1 äggula
Salt, peppar  + riven ost till gratinering

Gör såhär:
1. Börja med att koka en god fiskbuljong av dubbelt så mycket vatten(2dl) som vin(1dl), en gul lök i klyftor, 1 lagerblad, persiljekvistar samt 2 buljongtärningar. Sila fiskspadet efter ca20 minuters kokning under lock. Låt buljongen koka ihop utan lock tills ½ dl vätska återstår.
2. Koka upp vispgrädden och låt den långsamt sjuda - tjockna på svag värme.
3. Lägg 4 filéer i en smord eldfast form. Krydda fisken lätt med salt och peppar.
4. Blanda smör, ost och äggula till en kräm som breds över filéerna i formen. Täck med resten av fisken som kryddas. Vispa ned det hopkokta fiskspadet i den varma grädden och slå den över fisken i formen. Skulle inte såsen täcka helt kan den drygas ut med något mer vin eller grädde.
5. Fördela riven ost över hela ytan. Gratinera i 200 grader i ca 15 minuter. 
Rabarberpaj med mandel
Ingredienser för 4-6 personer
500 gram rabarber
1 dl socker (jag använder inget socker här, det bli gott ändå)
1 msk potatismjöl
Pajdeg:
150 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 påse flagad mandel

Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skölj och skär rabarbern i centimetertjocka bitar.
3. Lägg rabarbern i en pajform. Strö över socker blandat med potatismjöl. Blanda.
4. Smält smöret. Rör i socker och vaniljsocker. Blanda i havregryn och mandelspån. Bred pajdegen över rabarbern.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter tills pajen fått vacker färg. Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar