Gustaf V:s Festfisk
Ingredienser 4 pers
8 filéer
rödtunga eller spätta
1 dl
torrt vitt vin
1 gul
lök
1
lagerblad
2
persiljekvistar
1-2
fiskbuljongtärningar
3 dl
vispgrädde
4 msk
smör
4 msk
färskriven ost av schweizertyp
1 äggula
Salt, peppar
+ riven ost till gratinering
Gör
såhär:
1. Börja med att koka en god fiskbuljong av dubbelt
så mycket vatten(2dl) som vin(1dl), en gul lök i klyftor, 1 lagerblad,
persiljekvistar samt 2 buljongtärningar. Sila fiskspadet efter ca20 minuters
kokning under lock. Låt buljongen koka ihop utan lock tills ½ dl vätska
återstår.
2. Koka upp vispgrädden och låt den långsamt sjuda - tjockna
på svag värme.
3. Lägg 4 filéer i en smord eldfast form. Krydda fisken lätt med salt
och peppar.
4. Blanda smör, ost och äggula till en kräm som breds över filéerna i
formen. Täck med resten av fisken som kryddas. Vispa ned det hopkokta
fiskspadet i den varma grädden och slå den över fisken i formen. Skulle inte
såsen täcka helt kan den drygas ut med något mer vin eller grädde.
5. Fördela riven ost över hela ytan. Gratinera i 200 grader i ca 15
minuter.
Rabarberpaj med
mandel
Ingredienser för 4-6 personer
500 gram
rabarber
1 dl
socker (jag använder inget socker här, det bli gott ändå)
1 msk
potatismjöl
Pajdeg:
150 gram
smör
1 dl
socker
1 msk
vaniljsocker
2 dl
havregryn
1 påse
flagad mandel
Gör så
här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skölj och skär rabarbern i centimetertjocka
bitar.
3. Lägg rabarbern i en pajform. Strö över socker
blandat med potatismjöl. Blanda.
4. Smält smöret. Rör i socker och vaniljsocker. Blanda
i havregryn och mandelspån. Bred pajdegen över rabarbern.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter
tills pajen fått vacker färg. Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller
glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar